Algemene informatie
Titel: Joe Speedboot
Schrijven: Tommy Wieringa
Plaats van uitgave:
Jaar van uitgave: 2010
Druk: Negenendertigste
Jaar eerste uitgave: 2005
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 316
Samenvatting:
Het boek speelt zich af in Lomark en gaat over Fransje Hermans. Een jongen die door een ongeluk in coma raakt. Na 220 dagen wordt hij wakker en is zijn hele lichaam, op zijn rechterarm na, verlamd. Dit is het begin van het boek.
Fransje heeft een grote fascinatie voor een nieuwe dorpeling, Joe Speedboot. Er wordt veel over hem gepraat. Fransje ontmoet hem voor het eerst als hij op een boerderij is achtergelaten door zijn broers. Joe en Fransje worden goede vrienden. Joe is een bijzondere jongen. Door hem blijken de onmogelijkste dingen ineens mogelijk te zijn. Met behulp van Fransje, Engel en Christof bouwt hij zelfs een vliegtuigje. Engel en Christof zijn ook vrienden van Fransje.
Na de middelbare school gaan alle vrienden, behalve Fransje, studeren. Ook PJ, een meisje dat vanuit Zuid-Afrika naar Lomark is verhuisd, gaat studeren. Fransje is verliefd op haar. Na een aantal maanden keert Joe terug. Hij bedenkt het idee dat Fransje armworstelaar kan worden. Fransje heeft door het rolstoel rijden namelijk een verschrikkelijk sterke arm gekregen. Door veel te trainen wint hij allerlei internationale wedstrijden. Ook PJ keert terug naar Lomark. Ze krijgt een relatie met Joe. Uiteindelijk breekt de arm van Fransje, als hij tegen zijn grote idool gaat arm worstelen. Zijn carriere als armworstelaar is dan voorbij. PJ blijkt een onbetrouwbaar meisje dat Joe heeft bedrogen met zowel Fransje als Christof. Zij trouwt uiteindelijk met Christof, omdat ze zwanger is. Hierdoor breekt ze Joe’s hart, die daardoor vertrekt om nooit meer terug te keren.
Verwachtingen
Meneer Kroon had ons aangeraden dit boek te gaan lezen, omdat het geen saai boek zou zijn. Mijn moeder en zus hadden het ook gelezen en zeiden dat het absoluut de moeite waard zou zijn. Ik verwachtte een boek waarin veel gebeurt. Ik had niet echt verwacht dat het een heel mooi boek zou zijn, maar gewoon leuk en makkelijk om te lezen.
Motieven
- · Dagboeken: Fransje kan niet praten. Hij observeert altijd alles en iedereen. In zijn dagboeken schrijft hij op wat hij allemaal meemaakt, ziet en hoe hij zich voelt. Zijn dagboeken zijn als het waren zijn stem. De enige persoon die ze uiteindelijk mag lezen, is PJ.
- Joe Speedboot: Fransje heeft een zeer goede vriendschap opgebouwd met Joe en is werkelijke gefascineerd door hem. Joe kent geen grenzen. Zoals hij meerdere malen in het boek zegt: Spektakel tot op het laatst met Joe.
- · Go Rin No Sho: Dit is een boek over hoe je een goede Samoerai kunt worden. Het zijn een soort regels, tips en tactieken. Fransje is dol op het boek en heeft het meerdere keren gelezen. Hij gebruikt de regels in zijn dagelijks lezen, ook bij het armworstelen. (bijvoorbeeld: ‘…ga met een kalme geest in de aanval, terwijl u van het begin tot het einde voortdurend het gevoel houdt dat u de vijand gaat verpletteren. Het moet uw mentaliteit zijn om de vijand volledig te overwinnen. Dit is Ken No Sen.’ Zulke zinnen komen vaak in het boek voor.
Het boek is opgesplitst in 3 delen: ‘Penseel’, ‘Zwaard’ en ‘En Toen’. Gebasseerd op de zin: ‘Er wordt gezegd dat de samoerai een tweevoudige Weg heeft, van het penseel en het zwaard.’ (Miyamoto Musashi)
Thema
Het thema van het boek is vriendschap en het leven met een handicap.
Beoordeling
Ik vind de schrijfstijl van Tommy Wieringa heel prettig. Je leest er goed doorheen. Hij kan bepaalde situaties heel goed omschrijven.
‘’Binnen, onder het systeemplafond met tl-balken ernaast, vonden we twee wedstrijdtafels en een menigte mannen. Nauwelijks vrouwen, zodat alle visuele aandacht opeens in agressieve, ongecontroleerde golven in PJ’s richting gutste. De meeste mannen zouden bij het zien van een vrouw als zij signalen van begeerte uitzenden, maar in het havenrestaurant was het nog een graadje erger: We hadden te maken met een publiek dat weinig omgang met vrouwen had: vrachtwagenchauffers en zeelui. Toch dacht ik niet dat PJ schrok van de hormonale turbulentie die ze veroorzaakte.’’ (p. 234)
Een aantal personages in het boek zijn erg interessant, zoals Joe en PJ. Joe is op een bepaalde manier heel intrigerend. Als lezer kreeg ik echt sympathie voor hem. Ik zou bijna jaloers zijn op zijn manier van leven. Alsof alles wel weer goed komt. Hij maakt zich geen zorgen en doet de meest onmogelijke dingen.
PJ is een soort mysterie. In het begin lijkt zij een soort perfect, braaf en heilig meisje. Het soort meisje dat heel lief is en nooit iets verkeerd zal doen. Later in het boek kom je er pas achter dat ze juist heel veel liegt en bedriegt.
Ik vond het heel lastig in te schatten wanneer het boek zich afspeelt. Eerst dacht ik aan de jaren ’50. Later aan de jaren ’80 en nu ben ik van mening dat het zich gewoon in de tegenwoordige tijd afspeelt. Dat vond ik een beetje onduidelijk.
Eindoordeel
Toen ik het boek net las, vond ik het een beetje saai. Ik vond de schrijfstijl heel prettig, maar er gebeurde niet zoveel. Mensen die mij dit boek aanraadden, zeiden dat er juist veel gebeurde. Hoe verder ik kwam, hoe liever ik wilde verder lezen. Ik vond dat het boek steeds leuker werd. Al met al vond ik het een prachtig boek. Je leeft echt mee met Fransje. Ik kon me best goed in hem verplaatsen. Er zit veel humor in dit boek.
Bepaalde dingen in het boek zijn ook heel gevat. Bijvoorbeeld aan het eind, als PJ met Christof gaat trouwen. Een tijdje voor de bruiloft wilde Joe het boek Om een vrouw niet lezen. Dit boek ging namelijk over PJ. Als hij erachter komt dat zij is vreemdgegaan en zij zijn hart breekt, leest hij het toch. Tijdens de bruiloft vliegt hij vlak over de gasten heen met een vliegtuigje. Aan dit vliegtuigje hangt een banier met de woorden: ‘Hoer van de eeuw’. Zo noemt Metz, de schrijver van Om een vrouw en ex-vriend van PJ, PJ in zijn boek.
Al met al vond ik dit een prachtig boek. Ik had in het begin moeite om verder te lezen, maar dat veranderde na een tijdje. Het is fijn om te lezen hoe positief Fransje, bijna helemaal verlamd, in het leven staat.
Ik vind dat het citaat bij je beoordeling heel goed gekozen is en dat je goed beschrijft waarom je het boek interessant vind. Ik weet niet of het laatste stukje over de tijd waarin het boek zich afspeelt thuishoort bij je beoordeling. Je samenvatting is lekker kort en krachtig. Je verslag is heel duidelijk en fijn om te lezen, alleen in het begin zijn de zinnen een beetje kort en afgebroken.
BeantwoordenVerwijderen