dinsdag 9 juli 2013

Leesverslag Romantiek

Opdracht Literatuur
In dit verslag wordt een vergelijking gemaakt tussen het boek Max Havelaar en de verfilming van het boek.
 
Vind je de film een betrouwbare verfilming van het boek? Waarom?
Ik vind de film een redelijk betrouwbare verfilming van het boek. Er zijn een aantal scenes in het boek die niet in de film voorkomen. Dit is echter bijna altijd het geval bij boekverfilmingen. Het weglaten van deze scenes heeft geen verdere gevolgen gehad voor het overbrengen van de boodschap. De grote lijn in het verhaal werd goed overgebracht.

Vind je Max Havelaar in boek en film een echt romantisch personage? Waarom?
De romantiek is een periode na de verlichting. Tijdens de verlichting lag de nadruk op de rede. Tijdens de romantiek was dit anders. Men vond juist dat je niet alleen moest handelen op basis van de ratio, maar vooral op gevoel. Emoties werden veel belangrijker. Ook fantasie was belangrijk. De romantische mens was niet tevreden met de tijd en plaats waarin hij leefde. Hij probeerde zich af te zetten tegen het gewone leven of vluchtte in zijn fantasie.
Deze kenmerken zie je duidelijk terug in het personage Max Havelaar. Zowel in het boek als in de film. Hij is erg betrokken bij het lot van de inwoners van Nederlands-Indië. Hij laat zich, min of meer, leiden door zijn gevoel. Hij is niet tevreden met de omgeving waarin hij leeft en zet zich hiertegen af.

Hoe wordt Droogstoppel volgens jou in de film gepresenteerd: aardiger of      kwaadaardiger dan in het boek?
Het personage Droogstoppel komt in de film een stuk minder voor dan in het boek. Ik vind dat hij in de film aardiger overkomt dan in het boek. In het boek is het een beetje een zeur. Hij is ook wel een beetje krenterig. Wat mij ook opviel was dat Droogstoppel in de film positiever tegenover het uitgeven van Sjaalmans boek staat dan in het boek.

Vind je dat de verfilming een geëngageerde film is geworden? Waarom?
Ik vind de film goed overeenkomen met het boek. De grote lijnen zijn hetzelfde. Multatuli schreef de Max Havelaar met het doel mensen bewust te maken van de situatie in Nederlands-Indië. Het boek geeft een duidelijk beeld van hoe slecht deze situatie was. Het boek is geëngageerd. De verfilming vind ik dus ook een geëngageerde film geworden.

Wat vind je beter: het boek of de verfilming? Waarom?
Het boek. Ik vind boeken bijna altijd beter dan hun verfilmingen. Boeken zijn vaak veel gedetailleerder. Zo ook de Max Havelaar. Het duurde vrij lang voor ik het boek uit had. Ik vond het vrij pittig om te lezen. Ik had gelukkig een vertaling gekocht, waardoor ik amper last had van het taalgebruik. Bij een boek kom je altijd achter de gedachten van personages. De verfilming vond ik overigens ook erg goed.    

1 opmerking:

  1. Hee Nine,
    Wat opmerking dat je het boek beter vindt dan de film. Ik vond het persoonlijk namelijk andersom. De film ging naar mijn mening net wat vlotter en in het boek wordt veel onnodige details verteld vind ik. Verder heb je de vergelijking goed uitgevoerd. Ik kan duidelijk je argumenten eruit halen. Jouw taalgebruik is ook vrij vlot, dat maakt het lezen over een boek dat ik niet zo leuk vind toch wat makkelijker!

    BeantwoordenVerwijderen